Lijden of leiden?

Als inwoners samen verantwoordelijkheid nemen in het publieke domein of het domein van de economie, dan vraagt dat ook leiderschap: maatschappelijk leiderschap. Het is vergelijkbaar met een startend bedrijf, een nieuwe organisatie waar de betreffende leider zich bemoeit met veel verschillende aspecten. Deze initiatiefrijke en ondernemende mensen hebben behoefte aan inzichten en vaardigheden over hoe zij hun organisatie leiden.

Stabilisatie en groei

Het is belangrijk om de capaciteit van een initiatief, dat in het begin nog met horten en stoten op gang komt, stabiel en groeiend te krijgen. De organisatie, de te realiseren impact, de financiering en de interne organisatie moeten op orde komen.

Ondersteunen en versterken

Naast de mensen die het initiatief starten, is het ook belangrijk om de volgers te ondersteunen, zodat het leiderschap en de draagkracht in de organisatie van de Commons versterkt en uitgebouwd wordt.

Het versterken van dit leiderschap zou bij voorkeur de vorm moeten krijgen van een gemeenschap van leiders en volgers die elkaar ondersteunen. Er is namelijk veel kennis aanwezig. Men leert namelijk het best van gelijken; mensen die hetzelfde doen, ervaringen hebben en leergeld hebben betaald.

Van elkaar leren

Hoewel Commons functioneel van elkaar leren (binnen de eigen soort), is het juist ook heel vruchtbaar als er tussen verschillenden type Commons geleerd wordt. Tussen energiecoöperaties en zorgcoöperaties en wijkcoöperaties. Vaak blijkt dat men problemen in een ander veld heel anders en vaak ook vindingrijk heeft opgelost.

Een probleem dat veel Commons ervaren is de ‘kweek’ van nieuwe Commons en de overdracht tussen koplopers en volgers. Hoe wordt dit opgelost in de verschillende ‘sectoren’? De Amsterdamse energie Commons hanteren bijvoorbeeld het fenomeen van energieambassadeurs en energiecommissarissen. Deze ‘eretitel’ wordt uitgereikt aan mensen die een bijzondere rol hebben als expert, praktijkpersoon of oud-bestuurder. Het geeft hen de ruimte om desgevraagd energie Commons te adviseren en bemoedigen en aan te sporen.

Werken met praktijkleergroepen

In praktijkleergroepen kunnen leiders uit de praktijk met elkaar reflecteren over hun activiteiten, elkaar tot steun zijn en elkaar inspireren. Het is mogelijk om een geleide vorm te maken. Je werkt dan met een startersgroep waar alleen inspiratie wordt ‘gebracht’ voor ‘beginners’. Daarnaast is er een tweede groep waarin de deelnemers alleen mogen participeren als ze een concreet Commons project willen starten. In deze groep leert men van elkaar en experts om het project te doen slagen (organisatie, communicatie, financiering, etc.). Dit leidt tot concrete resultaten, gerealiseerd door de betreffende deelnemers. Tenslotte is er een derde leergroep van leiders die projecten hebben gerealiseerd en als ambassadeurs het veld van Commons versterken. Dit doen zij door vooral extern (bij de Overheid en de Markt) profiel op te bouwen en de Commonsbelangen daar te behartigen.

Structurele beoordeling

Naast het verwerven van kennis en vaardigheden onder gelijken, is het ook zinvol een structurele beoordeling te organiseren op capaciteiten van de leiders in de Commons. Een door de Commons gedragen ‘instituut’ dat de leiders eens in de zoveel tijd beoordeelt op hun vaardigheden. Een vorm van zelfdisciplinering die rekening houdt met de eigenaardigheden van de Commons. Uiteraard moet het toegespitst zijn op de Commons (het is dus geen standaard management opleiding). 

Het is denkbaar dat dit leidt tot een standaard aanbod voor Commonsleiders en volgers waar een passend aanbod van training en scholing wordt aangeboden. 

Duurzaam verankeren

De ambitie is om dit aanbod vorm te geven op basis van bestaand en nieuw aanbod in een samenhangend perspectief te brengen en onder de samenwerkende Commons duurzaam te verankeren.

Inspiratiebronnen: Training informele leiders in buurten en wijken (LSA actieve bewoners), Ella Vogelaar Academie.

Wil je meedoen? Of heb je interesse? Vul dan het contactformulier in. 

Web van Commons

De Commons vormen samen een ecosysteem. Ze zijn niet afgezonderd, maar dienen elkaar als cellen in een levend organisme. Hoewel ze enerzijds graag autonoom zijn, is er ook een grote behoefte uit te wisselen. Hoe steekt dat in elkaar? Welke regels zijn er voor nodig? Wat kunnen we leren van de biologie en filosofie?

Lees meer…

Jeroen den Uyl vertelt in 2 minuten (en 9 seconden) wat nu precies de bedoeling is van de Stichting voor de Commons.

Stimulerende fiscaliteit

Commons zijn niet uit op winst. Het zijn geen bedrijven. En toch moeten ze winstbelasting betalen en wordt er BTW geheven. Op tal van terreinen is duidelijk dat de Belastingdienst de Commons, een praktijk van mensen die elkaar helpen om gemeenschappelijk goed te realiseren, niet begrijpen. Met fiscale experts gaan we de toepassing van fiscale wetgeving beoordelen en gaan we voorstellen doen om dit aan te passen onder andere gebruikmakend van internationale voorbeelden en eventueel ook proefprocessen.

Lees meer…

Vloeiende financiering

De financiering van Commons is problematisch. De systeemwereld van banken en fondsen vindt het lastig om de risico’s van Commons te beoordelen. Commons gaan van lieverlee naar goede doelen fondsen die vaak ook een beperkt doel hebben waardoor Commons langs allerlei loketten moeten zonder veel succes.

Deze en andere  belemmeringen gaan we omzetten naar een faciliteit die vloeiende financiering regelt voor de Commons. We ontwikkelen hiervoor een tussenorganisatie en passende instrumenten die bijdragen aan de boogde vloeiende financiering.

Lees meer…

Openend internet

Het internet is stuk. Lees: het is gekaapt door marktpartijen, waaronder zeker ook de big tech.  Commons zijn graag onafhankelijk, en met het internet is dat een opgave. Hoe kunnen Commons hun eigen IT ruimte herwinnen? Welke goede manieren zijn er al gevonden en welke zouden nog ontwikkeld moeten worden? Met goede praktijken en expertgroepen gaan we de IT-onafhankelijkheid van de Commons verder versterken.

Lees meer…

Raak de harten

De totstandkoming van de Constitutie voor de Commons, en daarmee de versterking van de Commons, gaat onze samenleving transformeren. Het verandert onze manier van denken, voelen en ervaren. Daarvoor moeten we de harten van de mensen raken. Dit houdt in dat we mensen hierin meenemen. Naast onze rationele argumenten, hebben we cultuur nodig; in vorm, taal, zang, theater, beweging en beeld. Met kunstenaars gaan we dat ontwikkelen ter ondersteuning van de lange tocht om de Commons sterk te maken in onze samenleving.

Lees meer…

 

Betekenisvol menselijk

De mens verliest het vermogen tegenstellingen te overbruggen of een conflict aan te gaan. Marcuse stelde het al in 1964: Als consument en als onderdaan is de mens vervlakt. Hoe vormend is een conflict en hoe maken we het voor mensen makkelijk om deze ongemakkelijke plek op te zoeken? De Commons floreren als mensen durven te staan voor hun verlangen. Daarom duiken we in dit thema in de psychologie en zoeken we naar de gaatjes om mensen te verleiden tot betekenisvol leven met elkaar.

Lees meer…

Onzichtbare waarde

Commons scheppen waarden die niet goed in geld te waarderen zijn. Denk aan de participatie (betrokkenheid), sociale cohesie (aandacht, liefde en vertrouwen) en legitimiteit (het recht om het zelf te doen, jezelf te organiseren).  Hoe kunnen we deze waarden effectief etaleren en een plek geven in het maatschappelijk verkeer? Onder deze noemer gaan we impact die Commons maken een beter profiel geven dat als vanzelf herkend wordt door de Commons en ook door de Overheid en de Markt als die met Commons te maken krijgen.

Lees meer…

Verbindend verhaal

De Commons zijn (net als het neoliberalisme) ook een impliciet geloof, een mensbeeld, een toekomst, een uitweg, hoop en troost. We gaan dit geloof, oftewel narratief / ideologie verkennen. Waar bestaat het uit en welk verlangen wordt er mee ingelost? We kijken naar de rode draden, de dragers van het verhaal en gaan die in de taal en vorm van verschillende doelgroepen vertalen. Omdat de Commons centraal staan, is het verbinden tussen mensen een belangrijke element.

Lees meer…

Geen despotisme

Ook de binnenkant van Commons zijn onderwerp van de Constitutie. Hoe besturen de Commons zichzelf en hoe zorg je voor hygiëne als het gaat om machtsuitoefening, besluitvorming en de omgang met mensen in de Commons? Zorg voor reinheid in je eigen kring en belast niemand anders buiten je kring. Op basis hiervan ontwikkelen we bijvoorbeeld modellen voor inclusieve besluitvorming en verversing van bestuurders.

Lees meer…

Lijden of leiden?

Mensen die een Common starten hebben vaardigheden, maar ook zwakke plekken. Welke vaardigheden hebben zij nodig en hoe leren zij, ook van elkaar, om succesvol te zijn en het vol te houden? En wat hebben de ‘volgers’, vaak vrijwilligers, nodig? Met de antwoorden op deze vragen ontwerpen we een lerend systeem van Commons die elkaar voeden en versterken met praktijken en theorie. Denk aan praktijkleergroepen en broedkamers voor talent.

Lees meer…

Regelvrije Commons

Welke regels die mensen beschermen tegen organisaties hebben echt nut? Vaak zijn deze regels geboren uit wantouwen tegen grote organisaties. Ze zijn niet bedoeld voor Commons, want daar zijn de mensen zelf deel van de organisatie.

De autonomie van de eigen inrichting wordt door deze regels doorkruist. Met goede bedoeling, maar toegeschreven op grote organisaties waar de burger matige invloed op heeft. Om de Commons sterker te maken hoeven we deze niet te belasten met deze regels. Wij zoeken betere, op vertrouwen gestoelde zelfregulering. En we adresseren de regels die niet voor Commons gelden. Lees meer

Lees meer…

Beste rechtsvorm

Commons gebruiken verschillende bestaande rechtsvormen. De motieven variëren op basis van welke keuzes men maakt. Wil je bijvoorbeeld een optimale interne democratie, betere uitgangspunten bij de Belastingdienst of giften makkelijk ontvangen?

We onderzoeken welke vorm het beste past en of die aangepast kan worden aan alle wensen. Bovendien willen we het gemak om een rechtsvorm te starten vergroten. Dat mensen die actief worden snel en makkelijk zelf kunnen beginnen zonder onnodige notariskosten.

Lees meer…

Voorrang voor Commons

Een grote groep experts met kennis en ervaring van de Commons en van het recht werkt aan de mogelijkheden om de Commons een juridische plek te geven en in sommige gevallen voorrang te geven op de Overheid en de Markt. Hiervoor is een oefenrechtbank gepland en wordt er gewerkt aan proefprocessen. Zo bereiken we voorrang voor de Commons.

Lees meer…